Casa Víctor Blajot
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Gràcia, 32

Barcelona - Passeig de Gràcia, 32 (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorRafael Guastavino
Situació Pg. de Gràcia, 32 / Diputació, 269
Rafael Guastavino va assolir fama internacional mercès al seu treball als Estats Units, on va desenvolupar la major part de la seva activitat com a mestre d'obres. Aquest és un dels pocs edificis seus que es conserven a Barcelona. Promogut pel banquer Víctor Blajot Iglesias, va ser projectat a la dècada dels setanta del segle XIX i inaugurat l'any 1881, quan Guastavino ja s'havia establert a Amèrica. Originalment, era un edifici de planta baixa i tres pisos. Francesc Rogent, l'any 1897, escrivia Sería difícil hallar en Barcelona un edificio particular, que superase en belleza y equilibrio de proporciones a esta casa proyectada por Guastavino. L'any 1888 es va remuntar amb un pis més, segons projecte d'Antoni Coll, i el 1926 encara es va afegir un cinquè pis, projectat per J.M. Jordan. Cal dir que ambdues remuntes van ser molt respectuoses amb l'obra original.

Un dels seus trets més característics és el fris en baix relleu que corona la planta baixa, obra de l'escultor Rossend Nobas (vegeu fitxa a part).

Els baixos van acollir, des de l'any 1943 fins al 1995, la botiga de moda Gales, un dels referents barcelonins durant la segona meitat del segle XX. La reforma per habilitar la botiga, de la qual en resten els aparadors de fusta, va ser projectada per Francesc Mitjans.