Can Suñol
(La Garriga | Centre històric - Vallès Oriental)

La Garriga - Ronda del Carril, 76

La Garriga - Ronda del Carril, 76 (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorTomàs Nualart Bosch
Situació Ronda del Carril, 76
Edifici de planta quadrada, amb coberta a quatre vessants, de soterrani, planta baixa i pis. Va ser projectat l'any 1887. La façana principal és simètrica, plantejada en tres cossos separats amb pilastres, el central coronat amb un frontó semicircular i un balcó, també semicircular, amb barana de ferro. Les finestres de la planta baixa presenten frontons triangulars, en combinació amb altres de llindes rectes o de mig punt. Com a element singular cal esmentar la torreta de planta cilíndrica amb cupulí.

La casa, que era propietat de Carles Salvador, es coneixia com a torre del Molí perquè al seu costat hi havia un molí de vent. Va ser adquirida l'any 1903 per Antolín Suñol, que hi va encarregar algunes reformes al mestre d'obres Josep Iglesias Martí. Gairebé no en va poder gaudir perquè va morir un any després i la casa va passar a mans del seu fill Ildefons. El germà petit, Josep, es va fer construir una altra casa a l'altre cantó de la via (l'actual Torre Anita). Can Suñol va passar després, per matrimoni, a la família Carner Suñol. Als anys cinquanta es va refer el teulat, on s'hi va incorporar el cupulí i es reformà tot l'interior.