Casa Raspall (Can Mayol)
(La Garriga | Centre històric - Vallès Oriental)

La Garriga - Banys, 40. Casa Raspall

La Garriga - Banys, 40. Casa Raspall (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorManuel Joaquim Raspall Mayol
Situació Banys, 38-40
Manuel J. Raspall es va estrenar com arquitecte amb aquesta obra, la reforma de can Mayol de la Plaça, la casa natal de la seva mare. La va dur a terme l'any 1903, un any abans d'obtenir el títol. És un edifici en cantonada, concebut com un palau renaixentista italià, amb grans obertures a la planta baixa i galeria a les golfes. L'acabat és a base de carreus a la planta baixa, amb un sòcol de maçoneria, i de maó vist a la resta. Al primer pis es van aprofitar les finestres gòtiques conopials de la casa antiga, del segle XVI. L'any 1920 el mateix Mayol la va ampliar amb un cos més alt, a tall de torratxa, seguint la mateixa estètica de l'edifici anterior, Compta amb un balcó-galeria recolzat sobre mènsules. Tot plegat mostra com el va marcar l'edifici dels Quatre Gats de Puig i Cadafalch.

La casa va passar a ser propietat municipal, l'any 2007 i va ser restaurada per acollir un centre d'interpretació del modernisme al municipi.