Can Nualart
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Can Nualart (Foto: Mhocalc, 2012)

La Garriga - Can Nualart (Foto: Mhoclac, 2012)

La Garriga - Can Nualart (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Can Nualart (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

La Garriga - Can Nualart (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, abans de 1950)

Situació Passeig, 117
Can Nualart (o Nualard) és una masia d'origen molt antic (està documentada des del segle XI). L'edifici actual és fruit de diverses intervencions efectuades al llarg dels segles. La data de 1558 que es pot llegir a la façana principal ens indica que en aquella època va ser refeta o reformada. Ha deixat com a testimoni una bella finestra de tradició gòtica amb cares esculpides. A la façana posterior hi ha una finestra d'arc conopial que sembla encara més antiga, probablement reaprofitada. Al finestral central del segon pis hi ha inscrita la data de 1705, moment en què es devia fer una ampliació. I l'any 1909, Tomàs Nualart, que era mestre d'obres, va construir dos cossos nous, a banda i banda de la capella, que va quedar unida a la casa.

La capella està dedicada als sants Protasi i Gervasi i té un origen romànic. És esmentada, com a sufragània de la Doma, l'any 1189. L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció del segle XVIII.

El conjunt integra, a més de la casa pairal i la capella, compta amb una casa per als masovers i uns coberts destinats a pallissa i magatzem.