Can Terrers
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Can Terrers

La Garriga - Can Terrers (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Can Terrers. Postal antiga

Situació N-152 km 35,5 / Av. Jacint Verdaguer
És una de les masies més antigues i notables de la Garriga. La primera referència documentada és de l'any 1353, però el fet d'estar situada al costat de l'església romànica de Santa Maria del Camí fa pensar en un origen encara més antic. Al segle XVII, els Terrés havien enllaçat amb els Nualart i al XVIII, amb els Rosselló. Amb aquest enllaç es van reunir, sota el domini de Josep Rosselló Terrés, les terres dels Terrés, els Rosselló d'Avall i els Caselles.

El mas està format per diversos edificis, entre ells la part baixa d'una antiga torre de guaita cilíndrica. La casa pairal, del segle XVII, amb l'estampa típica de la masia tradicional catalana, té un portal adovellat que originalment devia ser de mig punt i es va ampliar posteriorment, i finestres emmarcades amb carreus ben tallats. Sorprèn que el carener de la teulada no estigui alineat amb l'eix de la porta i la finestra principal, segurament fruit d'una ampliació posterior. A la banda de migdia està situada l'ampliació del segle XVIII, amb el carener paral·lel a la façana. Té inscrita a la porta la data de 1774. Als costats de llevant i de ponent hi ha unes construccions allargades amb funcions de pallisses i quadres, amb galeries d'arcs de mig punt, que tanquen el barri.