La Doma. Retaule de Sant Esteve
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Calvari

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Calvari (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Esteve amb els apòstols

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Esteve amb els apòstols (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Suplantació de sant Esteve nounat pel dimoni

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Suplantació de sant Esteve nounat pel dimoni (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Lapidació de sant Esteve

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Lapidació de sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Esteve davant del Sanedrí

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Esteve davant del Sanedrí (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. invenció de sant Esteve

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. invenció de sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Pere

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Retaule de Sant. Sant Pau

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Anunciació

La Garriga - Retaule de Sant Esteve de la Doma. Anunciació (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorTaller dels Vergós
Situació Interior de la Doma
L'altar major de la Doma està presidit per un valuós retaule gòtic dedicat a sant Esteve Protomàrtir. És obra de la darrera dècada del segle XV i s'atribueix al taller dels Vergós que, coetàniament, estaven realitzant el retaule de Granollers, dedicat també a sant Esteve però de major format.

Al carrer central veiem la imatge del sant, vestit de diaca i envoltat dels apòstols. Porta a la mà la palma del martiri. Al seu damunt hi ha un Calvari, escena que presidia molt habitualment aquest tipus de retaules.

Al carrer esquerre veiem l'escena de la suplantació de sant Esteve nounat pel dimoni, amb la particularitat que és el mateix sant, ja adult, el que assenyala el fals nadó. A sota, la lapidació del sant.

Al carrer de la dreta tenim l'escena del sant predicant davant del Sanedrí, que s'exalta en sentir les seves afirmacions. A baix, la troballa o invenció (del llatí inventio) del cos de sant Esteve.

Als peus del retaule es conserven les imatges de sant Pere, amb la clau, i sant Pau, amb l'espasa. A les polseres hi ha les figures de sant Cosme i sant Damià i, a sota, dos sants amb mitra i bàcul. I al guardapols superior, molt poc visible, l'Anunciació.