Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Museu Olímpic de l'Esport. Interior del Museu (Foto: Sergi Suárez, 2022)

TipusMuseu
AutorXavier Basiana / Toni Camps
Situació Avinguda de l'Estadi, 60
Inaugurat l'any 2007, és un museu dedicat a temes esportius. L'edifici està format per dos blocs diàfans que queden ocults per una coberta completament enjardinada. El Museu fa un repàs de l'evolució històrica de l'esport des de la Grècia clàssica fins a l'actualitat. Acull la Col·lecció Joan Antoni Samaranch, que té com a objectiu reflectir l'esperit olímpic a través de peces relacionades amb l'esport, l'art i la cultura, de l'expresident del COI.

El Museu compta amb diverses escultures relacionades amb l'esport. Una de les més destacades, situada davant de l'entrada, és la titulada Arquer Olímpic, de Rosa Serra, de l'any 2012. Al seu voltant hi ha el denominat Passeig de la Fama, un conjunt de medallons de bronze amb la marca de la sola de les sabatilles d'esportistes mundialment famosos. Va ser un disseny d'Enric Satué, que va completar-lo amb una placa de bronze amb el recorregut de l’històric circuit de Montjuïc.