Ca n'Illa
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Ca n'Illa

La Garriga - Ca n'Illa (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Ca n'Illa / Mil·lenari de Catalunya
Les diverses cases que conformen l'actual conjunt de ca n'Illa -masia, torre, masoveria i pallissa- van ser construïdes entre els segles XVI i XX tot i que l'origen del mas és força més antic. Hi ha un document de 1368 que consigna l'establiment fet per part de Berenguer Nualart a Bernardo de Insula i la seva dona Sibil·la, en una peça de terra denominada Sa Illa. Al fogatge de 1553, Jaume Illa figura com a home propi del baró de Centelles. Actualment, està habilitada per a celebracions i esdeveniments socials.

La masia està formada per dos cossos de planta baixa i pis, en forma de ela. La façana principal té dues portes de mig punt, adovellades, i diverses finestres, entre elles dues d'arc carpanell, guardapols conopial i traceria calada, amb rostres esculpits, una datada l'any 1556 i l'altre l'any 1563. Entre la masia i la masoveria hi ha una torratxa amb teulada a quatre aigües fruit d'una reforma de començament del segle XX. A la part inferior de l'interior de la torre hi ha les restes d'un antic dipòsit.