Gallicant
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Gallicant

La Garriga - Gallicant (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Gallicant (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

La Garriga - Gallicant. Postal antiga

Situació Ctra. C-17 / A tocar del Figaró
Gallicant constitueix un petit barri, pràcticament dos únics carrers, situat al límit del terme de la Garriga, a tocar del Figaró, als peus de l'antic camí que enllaçava Vic amb la Via Augusta i entrava a la Garriga per l'actual carrer del Negociant. Aquest traçat es va mantenir fins a l'obertura de la carretera, l'any 1846. El lloc està documentat des de 1584. Sembla que el nom prové del llatí Gallicantum (cant del gall) perquè, segons la tradició, els veïns que baixaven de Montmany camí a missa, a aquesta alçada sentien el cant del gall.

El conjunt manté en bona part la seva fesomia antiga. Les cases estan construïdes amb pedra rogenca del Figaró i còdols de riu. La casa més notable és Can Codina, amb portal adovellat de mig punt i finestres emmarcades amb pedra. En una d'elles hi ha inscrita la data de 1728. Hi ha també Can Canal, del segle XVII, i Can Juncà -actualment dividida en dues finques- del segle XVIII. A tocar del barri hi ha el Casino del Figaró.