Casal de Rosanes
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Can Rosanes. Escut de la família Rosanes (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Can Rosanes (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

La Garriga - Can Rosanes (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1927)

Situació Camí de can Rosanes. Al costat de l'antic camp d'aviació
El llinatge dels Rosanes està documentat a la Garriga des de 1189, quan Ramon de Rosanes i la seva esposa Sança lliuren el seu fill com a clergues a la catedral barcelonina. Els Rosanes van ser una família molt notable durant tota l'edat mitjana, més encara quan es van unir, per matrimoni, amb els Torroella. Al segle XV, Galceran de Rosanes va ser un destacat partidari del comte d'Urgell en la seva lluita contra els Trastàmares i va ser ell qui li va donar a conèixer el Compromís de Casp. La nissaga es va extingir al segle XVI i va passar a mans de la família Masdovelles. Es va dedicar a tasques agrícoles fins que va ser convertit en restaurant.

L'edifici és un casal fortificat construït al segle XII, ampliat i modificat segles després. A l'època romànica es correspon el cos central de planta quadrada, que en origen tenia quatre torres cantoneres, de planta rodona. Una d'elles va ser enderrocada encara dins del període romànic per construir la capella, dedicada a sant Joan. El perímetre de la muralla, amb les torres, conserva dos dels seus costats, amb les seves espitlleres. L'accés al recinte s'efectua a través de dues portes. La de ponent, adovellada i amb l'escut dels Rosanes a la clau, i la de migdia, d'arc rebaixat fet de maons, d'època moderna.

El casal està situat a la banda nord. Està format per un edifici de planta quadrada, amb una torre baixa, un petit pati interior i una torre més alta, ambdues coronades amb merlets. Els murs, fets amb filades de pedra irregular i carreus a les cantoneres, estan esquitxats d'espitlleres i troneres. Al segle XVI es va ampliar amb un cos annex de planta rectangular, obert amb una porta adovellada d'arc rebaixat i una finestra renaixentista quarterada.

A l'exterior de la casa hi ha una pallissa de grans dimensions, amb el carener recolzat sobre dues columnes cilíndriques.