La Doma. Portada
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Doma. Portada

La Garriga - Doma. Portada (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorBertran Felip
Situació La Doma
La portada gòtica de la Doma va ser obra del mestre Bertran Felip i es va acabar l'any 1563. Es pot considerar retardatària perquè, en aquella època, s'estilaven les portades renaixentistes dites a la romana. Aquesta, en canvi, és plenament gòtica, amb les característiques arquivoltes apuntades i les seves corresponents nervadures. Té la particularitat d'estar clarament descentrada, fruit d'un error constructiu. El timpà està presidit per una imatge de sant Esteve en actitud de pregària. Els capitells dels brancals estan esculpits amb testes d'àngels i d'animals. Les mènsules del guardapols són els busts d'una dona amb gorguera i un home barbut. Una singularitat de la portada són els relleus en forma de flames que envolten el guardapols.

Es conserva el contracte de construcció de la portada, molt detallat. En ell s'indica que s'ha de semblar a l'església de Sant Esteve de Palautordera.