Masia de Carrencà
(Martorelles - Vallès Oriental)

Martorelles - Martorelles - Masia de Carrencà. Banc (Foto: Albert Esteves, 2022)

Martorelles - Martorelles - Masia de Carrencà. Rellotge de sol

Martorelles - Martorelles - Masia de Carrencà. Rellotge de sol (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí de Sant Adrià s/n
InterèsEspecial interès Interessant
El document més antic on s'esmenta el cognom Carrencà és de finals del segle XII i es tracta d'un pergamí del monestir de Montalegre. L'any 1250 trobem esmentat un Berenguer Carrencà. El mas va ser un dels més importants del terme, especialment al segle XVIII, gràcies al conreu de la vinya. La família Carrencà en va ser propietària fins a finals del segle XIX, quan l'arribada de la fil·loxera va malmetre les vinyes. Als anys trenta del segle XX el mas va ser adquirit per Martí Portet que, poc després, va comprar també la masia de Can Fenosa. L'any 1949 es va dividir en 6 habitatges. Finalment, l'any 1985 va passar a mans de l'Ajuntament.

El conjunt consta de la masia, el celler, la capella i el molí de vent. La masia és un edifici d'una amplada considerable, que consta de planta baixa, pis i golfes. La part més antiga és del segle XVII, probablement de 1667, data en què es devia reformar tot l'edifici i que podem veure inscrita a la llinda del balcó lateral. El portal és adovellat, de mig punt. Els cossos laterals són fruit d'ampliacions modernes. Al costat de la porta destaquen els bancs, decorats amb rajoles d'oficis, de factura moderna.