Església de Sant Rafael i Santa Anna
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Església de Sant Rafael i Santa Anna

Figaró-Montmany - Església de Sant Rafael i Santa Anna (Foto: Albert Esteves, 2022)

Figaró-Montmany - Església de Sant Rafael. Abans de la restauració

Situació Plaça de l'Església
Relacionada amb l'hostal que la família Figueró havia instal·lat als peus del camí ral, una primera capella apareix documentada des de l'any 1413. Va ser reformada l'any 1581 i, de nou, al segle XVIII. L'edifici actual és de l'any 1834, quan es va convertir en parroquial, amb una forta resistència per part dels veïns de Vallcàrquera. L'any 1936 va ser saquejada i requisada, però no es va cremar, com tantes altres, sinó que es va fer servir d'asil per a refugiats. Posteriorment, va ser restaurada, amb algunes modificacions respecte a l'edifici original (com podem veure a la foto antiga que adjuntem).

És un edifici entre mitgeres, d'una sola nau de planta rectangular, coberta amb volta apuntada, i absis semicircular. La seva situació, enlairada respecte del carrer, fa que s'hi hagi d'accedir mitjançant unes escales. El portal és d'arc escarser. La façana té un coronament sinuós i una espadanya lateral, de tres ulls.