Castell del Montmell
(El Montmell - Baix Penedès)

El Montmell - Castell

El Montmell - Castell (Foto: Ferran Artigas, 2022)

El Montmell - Castell (Foto: Ricard Ballo, 2008)

Situació Camí de la Juncosa a Cal Ferrer i a Sant Marc
Situat dalt d'un cim de la serra de Montmell, la seva antiguitat va més enllà de l'any 974, any en què es troba documentat per primer cop. La seva senyoria va pertànyer sempre al bisbat de Barcelona, excepte durant els segles XI i XII, que va ser infeudat a la família Banyeres.

Es conserven algunes restes de la torre, de planta rectangular, i algunes dependències del recinte annex, de planta trapezoidal, obra del segle X o XI. Hi ha restes d'una cambra amb volta, segurament d'època posterior. Sota el castell hi ha l'església vella de Sant Miquel del Montmell (romànica) i, més avall, l'església nova.