Molí de Ca l'Antic o Molí del Mig
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Molí de Ca l'Antic (Foto: Albert Esteves, 2022)

Figaró-Montmany - Molí del Mig. Postal antiga

TipusMolí
Situació Ramon Bosch, 6
L'actual terme de Figaró-Montmany comptava, des de l'edat mitjana, amb diversos molins que aprofitaven l'aigua del riu Congost i de la riera de Vallcàrquera. El molí fariner de ca l'Antic (o d'en Cortés o d'en Falguera) es coneixia com el molí del Mig pel fet d'estar situat enmig del poble. Es va construir l'any 1750 si atenem a la data inscrita a la llinda, sota el nom de Mariano Cortés, però no es pot descartar un origen més antic. El que es conserva és un edifici de planta quadrada, cobert a quatre aigües, fet de pedra irregular lligada amb argamassa, tapada per l'arrebossat modern. La porta és adovellada, d'arc rebaixat. A la part del darrere hi havia la bassa, actualment convertida en plaça pública. Tot i que es va construir com a molí fariner també es va fer servir de serradora. Va ser rehabilitat l'any 2010.