Castell de Rubinat
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Castell de Rubinat

Figaró-Montmany - Castell de Rubinat (Foto: Albert Esteves, 2022)

Figaró-Montmany - Castell de Rubinat (Foto: Ferran Damians -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Figaró-Montmany - Castell de Rubinat. Postal antiga

Figaró-Montmany - Castell de Rubinat, amb el Molí de Baix, a mà dreta

Situació Crtra. de Montmany, s/n
Tot i el nom amb què es coneix popularment, en realitat no es tracta d'un veritable castell sinó de la residència d’estiueig per la família Rubinat, construïda cap a finals del segle XIX a la riba del Congost, on comença el camí de Montmany. Va ser voluntat de la família que tingués una aparença de castell medieval, molt idealitzat. Les seves torres, amb corseres emmerletades, són una de les icones del municipi.

Si mirem les fotos antigues que adjuntem podem veure que, abans de la construcció de la carretera, l'estampa del casal era gairebé idíl·lica, amb la seva "muralla" resseguint el Congost i, just al davant, el Molí de Baix.