Molí de Lloberons
(Martorelles - Vallès Oriental)

Martorelles - Inscripció de la Cartoixa de Montalegre, a Can Tellado

Martorelles - Inscripció de la Cartoixa de Montalegre, a Can Tellado (Foto: Diputació de Barcelona)

TipusMolí
Situació Del Molí / Can Fenosa
Necessita intervenció urgent
Molí d'origen medieval, documentat des de l'any 1197 i que al segle XIV consta entre les possessions de la Cartoixa de Montalegre, possessió que es va allargar fins a la desamortització del segle XIX. Actualment, es troba en estat ruïnós, completament envaït per la vegetació i amb la runa de l'esfondrament apilonada al seu interior. Amb tot, conserva una bona part del perímetre que caldria consolidar abans que es perdi del tot.

A la casa propera de Can Tellado es conserva una làpida del segle XVI o XVII procedent del Molí. A la part superior mostra l'escut pontifical i el de la corona d'Aragó, sota els quals hi ha les llegendes salvaguarda pontifical i salvaguarda real. A la part inferior es pot llegir, envoltant una creu, Per la Cartoixa de Montalegre.