L'Ullar
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - L'Ullar

Figaró-Montmany - L'Ullar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Mas Ullà s/n. Sant Pau de Montmany
Gran mas aïllat escrit també amb la grafia Ullà i pronunciat Uià a la contrada. Està situat al camí de Sant Pau de Montmany, ubicat a pocs metres de la casa. El mas està documentat des de mitjan segle XIII. Al fogatge de l'any 1553 és esmentada com a propietat de Salvador Ullar, els descendents del qual la van posseir fins a començament del segle XX. La masia actual està formada per diversos edificis i respon, bàsicament, a les reformes realitzades al segle XVIII. Conserva, tanmateix, part de l'estructura medieval, especialment visible en el portal adovellat de mig punt i en la finestra que hi ha al seu damunt, un finestral conopial amb traceria calada gòtica, habitual al segle XVI.

Com a curiositat, cal dir que l'Ullar és una de les referències de la coneguda novel·la Els sots feréstecs (1901), de Raimon Casellas. L'any 2022 es trobava insòlitament envoltada de vehicles abandonats i deixalles.