Sant Pau de Montmany
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Sant Pau de Montmany

Figaró-Montmany - Sant Pau de Montmany (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Damunt del Mas Ullar
Necessita intervenció urgent
L'antiga església parroquial de Sant Pau de Montmany és actualment un edifici en ruïnes. La seva existència, com a sufragània de la Garriga, està documentada des de 966. L'any 1139 va ser cedida al monestir de l'Estany, els abats del qual en van mantenir el domini fins al segle XV. L'any 1593, el bisbe de Barcelona va donar permís per enderrocar-la i construir-ne una de nova. Es devia enllestir cap a 1608, quan es van beneir les capelles de Sant Llorenç i del Roser. Va ser abandonada l'any 1910, quan la parròquia de Montmany va passar al Santuari de Puiggraciós.

L'edifici de l'església, en bona part enrunat, està adossat a l'antiga rectoria, que encara es conserva en bon estat. És una església de creu llatina, de nau única amb capelles al creuer, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis amb volta nervada. La portada era coronada amb un frontó d'estil renaixentista que conserva només un tram. El campanar és d'espadanya, de dos ulls.

Sant Pau de Montmany va adquirir popularitat amb la publicació, l'any 1901, de la novel·la Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, considerada la primera gran novel·la modernista.