Castell de Montmany
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Castell de Montmany (Foto: Albert Esteves, 2022)

Figaró-Montmany - Castell de Montmany (Foto: Albert Esteves, 2023)

Figaró-Montmany - Castell de Montmany (Foto: Antoni Grifol, 2010)

Situació Castell de Montmany
Castell aturonat, situat a la part nord de la vall de Montmany, documentat com a castell termenat des de 1187. El seu terme encloïa les parròquies de Sant Pau de Montmany, Sant Pere de Vallcàrquera i Sant Cristòfol de Monteugues. Era un castell de planta quadrada del qual es conserven només les parets del costat est i del costat sud, fins a una alçada d'uns 6 o 7 metres. Devia constar de tres pisos. Els murs estan fets amb carreus irregulars, només desbastats, lligats amb morter de calç, d'una amplada aproximada d'1 m. Tots dos conserven les espitlleres, a diverses alçades.

Se sap que, al segle XIII, n'eren castlans els Santeugènia, sota el domini reial. L'any 1357, Pere el Cerimoniós el va vendre a Ramon de Centelles. Es va mantenir vinculat a la baronia -després comtat- de Centelles fins al segle XVI. A mitjans d'aquest segle passarà de nou a mans reials.