Sant Pere de Vallcàrquera
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Sant Pere de Vallcàrquera

Figaró-Montmany - Sant Pere de Vallcàrquera (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Figaró-Montmany - Sant Pere de Vallcàrquera (Foto: Enfo, 2007)

Figaró-Montmany - Sant Pere de Vallcàrquera (Foto: Enfo, 2011)

Figaró-Montmany - Sant Pere de Vallcàrquera (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1926)

Situació Camí de Vallcàrquera
Antiga església parroquial situada al costat de la riera de Vallcàrquera. Està documentada la seva existència des del segle X, quan era una filial de Sant Esteve de la Garriga. L'any 1139 va ser cedida al monestir de l'Estany, la dependència del qual es va mantenir, almenys, fins al segle XV. A mitjan segle XIX va perdre la parroquialitat en favor de Sant Rafael del Figaró.

És un edifici romànic, al qual es va afegir una nau l'any 1679, dins del marc d'una reforma de l'església que va suposar també la construcció de l'actual campanar i de la porta. La nau romànica està coberta amb volta de canó apuntada, pròpia de finals del romànic, cap a les acaballes del segle XII. Conserva d'època romànica les dues finestres de l'absis i la finestra geminada del frontis. La nau afegida al segle XVII està separada de l'antiga per grans columnes cilíndriques o quadrades d'on neixen arcs de mig punt. Conserva un interessant retaule, restaurat modernament, dedicat a sant Pere, pintat l'any 1595.