Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós
(Figaró-Montmany - Vallès Oriental)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Foto: Albert Esteves, 2023)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Foto: Camil José Guiu -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1969)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Mosaic

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Mosaic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Maqueta

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Maqueta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Postal antiga

Figaró-Montmany - Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Accés per Montmany, l'Ametlla del Vallès o la Garriga
InterèsEspecial interès Interessant
El santuari de Puiggraciós, situat al cim del turó que li dona nom, va ser impulsat pel rector de Montmany, Vicenç Torrellebreta, el qual va demanar al bisbe de Barcelona, l'any 1698, la concessió d'un altar a la Mare de Déu, atorgada l'any 1701. Es va inaugurar l'any 1711 i el 1771 es va completar amb un cambril i la casa de l'ermità annexa a la capella. Tenia un retaule barroc desaparegut amb la profanació de 1936. Fins aquell any, i des de 1901, havia estat la parròquia de Montmany. Afortunadament, gràcies a l'acció dels veïns, es va salvar la imatge de la Verge.

L'edifici de l'església té planta de creu llatina, amb cúpula sobre el creuer. La façana és rectangular emmarcada amb carreus cantoners i capçada amb una espadanya senzilla. La porta és de llinda recta, emmarcada amb pedra. Al costat hi ha la casa de l'ermità, habitada des de 1973 per una comunitat de monges benedictines.

Després de la destrossa de 1936, que només va deixar dempeus les parets, es va restaurar sota la direcció de l'arquitecte Lluís Bonet Garí. Les obres es van realitzar entre 1951 i 1957.