Església de Sant Cebrià de Cabanyes
(Sant Fost de Campsentelles - Vallès Oriental)

Sant Fost de Campsentelles - Sant Cebrià de Cabanyes

Sant Fost de Campsentelles - Sant Cebrià de Cabanyes (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Fost de Campsentelles - Sant Cebrià de Cabanyes (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 2001)

Sant Fost de Campsentelles - Sant Cebrià de Cabanyes (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

Sant Fost de Campsentelles - Panoràmica des de Sant Cebrià de Cabanyes

Sant Fost de Campsentelles - Panoràmica des de Sant Cebrià de Cabanyes (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí de Sant Cebrià
L'església de Sant Cebrià de Cabanyes és un edifici de començament del segle XI, amb alguna reforma posterior, com l'addició d'una capella lateral. Abans d'aquest edifici n'hi hagué un d'anterior, esmentat en un document de l'any 1001, època en la qual és probable que ja tingués caràcter parroquial. Hi ha una acta de consagració de l'any 1192 que podria correspondre a les obres d'ampliació, forçada per l'increment de la població del terme. Això es va invertir al segle XV i, l'any 1504, el bisbat va decretar la fusió de la parròquia amb la de Sant Fost i l'església de Sant Cebrià va passar a ser sufragània d'aquesta. Durant la segona meitat del segle XIX, quan ja no se celebrava culte, va començar el seu deteriorament i, a mitjan segle XX es trobava molt degradada. Va ser acuradament restaurada entre 1970 i 1984. En la restauració es van eliminar les restes de l'antiga rectoria.

L'edifici consta d'una única nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Té una capella lateral -amb una absidiola- que podria haver estat el braç d'un transsepte, tot i que no hi ha restes de l'altre braç. La porta és al frontis. És de llinda recta i al seu damunt hi ha un arc cec de mig punt. A la mateixa façana hi ha una finestra en forma de creu.