Torre d'en Bosquerons
(Montornès del Vallès - Vallès Oriental)

Montornès del Vallès - Torre d'en Bosquerons, abans de la restauració

Montornès del Vallès - Torre d'en Bosquerons, abans de la restauració (Foto: Pere prlpz, 2008)

TipusElement singular
Situació Urb. Can Bosquerons
Coneguda també com a Torre del Telègraf (o popularment del Talegro), va ser construïda l'any 1848 com a equipament militar de telegrafia òptica, un sistema de comunicació establert en el marc de les guerres carlines, però que es va abandonar pocs anys després, el 1862, quan va aparèixer la telegrafia elèctrica. La torre, construïda amb maçoneria de pedra local i elements de maó vist, i oberta amb espitlleres a dos nivells, ha estat objecte d'una restauració, l'any 2013, que l'ha museïtzat. L’entrada a l’edificació està ubicada en el segon pis, on s’ha situat un telescopi que permet comprovar com albiraven els torrers les antigues torres del turó de Montcada i de Can Cassaca, a Granollers, amb les quals es comunicaven. A la planta baixa, s'hi ha recreat l’habitatge del destacament (dos caporals i dos soldats del Cos de Telègrafs Militars). Al terrat, es pot veure la simulació de l'aparell que transmetia els senyals.