Manso Calders
(Montornès del Vallès - Vallès Oriental)

Montornès del Vallès - Manso Calders

Montornès del Vallès - Manso Calders (Foto: Ajuntament de Montornès del Vallès)

Montornès del Vallès - Manso Calders (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montornès del Vallès - Manso Calders (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Montornès del Vallès - Manso Calders (Foto: Maria Cinta Cantarell Aixendri (Invarquit, gencat,cat), 1990)

Situació Av. Barcelona, 2
Era un dels masos més grans del municipi. Les seves terres, dedicades bàsicament al conreu de la vinya, abastaven tota la banda de ponent del municipi. La casa, construïda probablement al segle XVI, es coneixia popularment amb el nom de Cal Comte o la Torre. Està documentada des de l'any 1599, quan era propietat de Miquel Jeroni de Calders i de Gilabert, casat amb Maria Anna Lleu i Gomis, de la família de la qual provenien, probablement, les terres.

La casa va ser objecte de reforma l'any 1871, quan era propietat d'Aleix Aymamí. L'any 1899 va ser adquirida per Lluís Estapà, el qual la va vendre a Maties Muntadas i Rovira, propietari de la gran empresa tèxtil nomenada Espanya Industrial. Va ser llavors quan es van transformar els entorns de la casa en un gran jardí, actualment convertit en parc públic. Maties Muntadas va morir l'any 1927 i va deixar la casa a la seva filla Francisca Muntadas i Estruch, casada amb Carlos de España que la van convertir en la seva casa de vacances. Als anys vuitanta va passar a ser propietat pública i en l'actualitat acull l'Institut Vinyes Velles.