Can Masferrer
(Montornès del Vallès - Vallès Oriental)

Montornès del Vallès - Can Masferrer. Detall d'una finestra

Montornès del Vallès - Can Masferrer (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montornès del Vallès - Can Masferrer (Foto: Rosa Maria Andrés Blanch, invarquit.gencat.cat, 1983)

Situació Pol. Ind. Can Masferrer. Can Parellada
Masia situada a la part nord del terme, al costat de la capella de Sant Jaume de Vilaordila, d'origen romànic. En aquest indret hi havia hagut una vil·la romana i, posteriorment, un nucli medieval anomenat Vilar d'Ordila. Des del segle XIII està documentada en aquest lloc la nissaga dels Boada, propietaris del mas. Al segle XV, els Boada van emparentar amb els Masferrer i, l'any 1530, Elisabet Antiga Boada va nomenar hereu del mas al seu oncle Joan de Masferrer, important mercader de Granollers. L'any 1674 pertanyia a la família Perpinyà i, al segle XIX, era de Lluís Maria de Perpinyà i de Massot. Després va passar als Palau-Simon, que en van mantenir la propietat fins a mitjan segle XX. Actualment és de propietat municipal.

És un casal de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes - aquestes molt alterades-, amb semisoterrani. La teulada és de tres aiguavessos. El portal és adovellat, de mig punt, precedit per unes escales semicirculars. El més interessant són els tres finestrals renaixentistes bellament esculpits. El central és d'una tipologia gairebé idèntica a la d'una casa de la plaça de Granollers, Cal Comte, de l'any 1551. Cal situar, doncs, al voltant d'aquesta data la reforma de la casa quan li va atorgar la seva actual fesomia. S'han perdut els esgrafiats que encara es distingien als anys vuitanta.