Capella de Sant Jaume de Vilaordila
(Montornès del Vallès - Vallès Oriental)

Montornès del Vallès - Capella de Sant Jaume de Vilaordila

Montornès del Vallès - Capella de Sant Jaume de Vilaordila (Foto: Rosa Maria Andrés Blanch, invarquit.gencat.cat, 1983)

Montornès del Vallès - La capella i Can Masferrer

Montornès del Vallès - La capella i Can Masferrer (Foto: Ajuntament de Montornès del Vallès)

Situació Pol. Ind. Can Masferrer. Can Parellada
Les restes de teules i paviment romans trobats al subsol demostren que aquest indret va estar habitat des de l'edat antiga. El lloc està documentat des de l'any 970, quan es coneixia com a Vilar d'Abdella. El primer esment de la capella de Sant Jaume és de l'any 1019 i tindria, per tant, un origen romànic. Al segle XIII se la coneix amb els noms de Sant Jaume de Montornès o Sant Jaume de Villa Ordeorum. Al seu costat es va construir una masia, refeta al segle XVI, coneguda amb el nom de Can Masferrer. Coincidint amb la reforma de la casa, cap a 1550, es devia refer també la capella, que presenta un portal renaixentista molt semblant a la finestra central de la casa. Actualment, és propietat de l'Ajuntament, que l'ha restaurat. En la restauració es va eliminar el cos que unia la capella amb la casa.