Creu de la Santa Missió
(Vilanova del Vallès - Vallès Oriental)

Vilanova del Vallès - Creu de la Santa Missió

Vilanova del Vallès - Creu de la Santa Missió (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Creu de la Santa Missió (Foto: Fons Cuyàs - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC-)

TipusCreus monumentals
Situació Camí de Santa Quitèria
Les santes missions eren actes d'evangelització que organitzava la jerarquia eclesiàstica en llocs i dates concrets i que, sovint, incloïen la benedicció de creus commemoratives. Van tenir un gran predicament durant el primer franquisme tot i que se'n feien des de molt abans. La de Vilanova, situada al camí de Santa Quitèria, té la particularitat de tenir tres dates. La de 1912, quan es va alçar la primera creu, sobre un pedestal amb decoració modernista, la de 1939, quan es va restaurar després de la Guerra, i la de 1954, amb motiu d'una nova santa missió en què va tornar a ser beneïda.