Can Congostell
(Vilanova del Vallès - Vallès Oriental)

Vilanova del Vallès - Can Congostell

Vilanova del Vallès - Can Congostell (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. de Valldoriolf, km 3,5
És un dels masos més antics del terme, documentat al segle IX en el cartoral de Sant Cugat. Als segles XVI i XVII es comptava entre els més rics de la contrada. Això va permetre que, al segle XVI, la casa fos reconstruïda i transformada en un casal renaixentista. Va ser l'any 1630, quan era propietat de Jaume Congostell qui la feu tota fins els fonaments per haver-la espatllada lo rey en temps que son pare governava.

És un edifici de planta baixa, pis i golfes, cobert amb teulada a quatre vessants. La façana presenta un portal adovellat de bona factura, on hi ha un escut i la data de 1630. Al pis hi ha tres finestrals de llinda recta, dos d'ells emmarcats amb grans carreus, el central amb el monograma de Crist. Destaca especialment el finestral de l'esquerra, plenament renaixentista, emmarcat amb dues pilastres acanalades i amb guardapols recte, molt sobresortit.

Al costat esquerre de la casa hi ha una petita masoveria i, damunt la teulada, a la part dreta, una garita afegida al segle XIX, coberta per la vegetació.