Capella de Santa Maria de Palau
(Vilanova del Vallès - Vallès Oriental)

Vilanova del Vallès - Capella de Santa Maria de Palau (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Can Palau. Capella

Vilanova del Vallès - Can Palau. Capella (Foto: Rosa Maria Andrés -calaix.gencat.cat-, 1982)

Situació Can Palau
Adossada a la masia de Can Palau, la capella de Santa Maria podria existir ja l'any 993, quan s'esmenta el nom de Domus Sancte Marie), però surt específicament esmentada en un testament de 1197. Al segle XIV es trobava en molt mal estat i, l'any 1367 es va donar permís per traslladar la imatge a l'església parroquial. Anys després es va reparar i se sap que, al segle XVI, seguia oberta al culte. Consta que el cor es va construir l'any 1547. Cal deduir, per tant, que la reconstrucció es devia produir pocs anys abans.

L'edifici consta d'una nau rectangular capçada amb un absis semicircular. Té dues portes, una d'arc adovellat al frontis, on també hi ha el campanar de cadireta, i una altra a la façana lateral.