Homenatge al Llibre
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Homenatge al Llibre

Barcelona - Homenatge al Llibre (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorJoan Brossa Cuervo
Situació Passeig de Gràcia / Gran Via
Escultura encarregada pel Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya a l'espai on, tradicionalment, se celebra la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern. És una obra de Joan Brossa, de l'any 1994, amb la participació de l'artista plàstic Josep Pla-Narbona. Consta d'una semiesfera metàl·lica de la qual emergeix un llibre mig obert, també d'acer inoxidable. Està inspirada en el saltamartí o tossut (en castellà "tentetieso"), una joguina infantil que, en ser colpejada, sempre torna a la posició inicial. Com els llibres, que, malgrat les crisis, sempre retornen i mai no arriben a caure del tot. Originalment, havia de ser mòbil, però per qüestions tècniques es va decidir fixar-lo al pedestal.