Mas Xalamera
(Benifallet - Baix Ebre)

Benifallet - Mas Xalamera, al fons

Benifallet - Mas Xalamera, al fons (Foto: Albert Esteves, 2022)

Benifallet - Mas Xalamera (Foto: Yajaira Benet -invarquit.cultura.gencat.cat-, 1983)

Situació Crtra.C-12, km 35
Conjunt d'edificis situats a la riba dreta de l'Ebre format per una masia o habitatge principal i diverses construccions complementàries d'ús rural. Segons ens indica l'Inventari del Patrimoni, compta amb elements d'origen molt antic, com la presó, precedida d'una habitació per a la guàrdia, al costat de la qual hi ha una quadra pels cavalls amb dues arcades ogivals. Dins de la finca es conserva un aqüeducte amb tres arcs ogivals destinat al proveïment d'aigua.

Xalamera està documentada des de l'edat mitjana. En concret, un document de 1268 fa referència al traspàs del domini de la granja de Xalamera que va passar de l'orde dels Hospitalers a l'abat de Benifassà en una concòrdia promoguda pel mateix rei Jaume I. La finca de Xalamera està compartida pels termes de Xerta i Benifallet tot i que les construccions es troben dintre del terme de Benifallet. Està prevista la transformació del conjunt, ara molt deteriorat, en un complex hoteler.