Castell de Som
(Benifallet - Baix Ebre)

Benifallet - Castell de Som

Benifallet - Castell de Som (Foto: DGPC -invarquit.cultura.gencat.cat-, 1994)

Situació Dalt del coll de Som
Situat dalt d'un turó d'uns 250 m d'altitud, molt a prop de l'Ebre, al seu marge esquerre, des d'on es domina el riu i bona part de la vall. El seu terme és esmentat en un document de l'any 1158. Cinc anys després el castell apareix en el testament de Pere de Rajadell (castello Summum). Alguns situen al seu costat l'antiga vila medieval de Som. Actualment, presenta un estat ruïnós on es distingeixen algunes restes antigues, però tot el que resta dempeus -pràcticament enrunat- és fruit de les reconstruccions dutes a terme durant les guerres carlines del segle XIX i la guerra civil del segle XX.