Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja
(Benifallet - Baix Ebre)

Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja. Maqueta (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Trencall des de la carretera de Benifallet a Tivenys
Situat al cim d'un turó rocallós, a la riba esquerra de l'Ebre, és considerat com un dels poblats ibèrics més ben conservats de Catalunya. El turó té una alçada d'uns 40 m sobre el nivell del riu i l'accés és fàcil. Es pot arribar en cotxe fins a l'embarcador de Benifallet (també s'hi pot arribar en llagut) i d'allà es puja sense dificultat al poblat en pocs minuts. S’hi han realitzat excavacions des del 1998 i en l'actualitat està museïtzat i es pot visitar lliurement.

Es calcula que l'assentament ibèric es va iniciar al segle VI aC i va tenir continuïtat fins al segle I aC. Es conserven estructures defensives fins a una alçada de 5 m i una trama urbana compacta, formada per carrers perpendiculars amb cases de planta rectangular, ocupant una superfície d'uns 900 m². En arribar al turó ens trobem amb una muralla recta que fa de barrera defensiva. La major part d'aquestes construccions es correspon als segles V-III aC.

A prop, el jaciment fenici d'Aldovesta.