Ruïnes del castell de Paüls
(Paüls - Baix Ebre)

Paüls - Castell

Paüls - Panoràmica des del castell

Paüls - Panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Capdevila s/n
Situades al capdamunt del poble, les ruïnes del castell de Paüls es limiten a alguns trams de mur, amb un gruix d'uns 80 cm, adaptats al relleu de la roca, i alguns trams de muralla, d'èpoques diverses. L'origen del castell cal situar-lo en època andalusina. Després de la conquesta cristiana es devia reconstruir. És esmentat l'any 1168, quan és lliurat als cavallers Guerau de Riu, Pere de Santmartí i Ramon de Queralt, una donació que va resultar efímera, perquè, a començament del segle XIII, ja era de la família Despuig, la qual en va mantenir la senyoria fins al segle XV. Durant la primera guerra carlina, als anys trenta del segle XIX, un escamot de 300 carlins es va fer fort al castell, que, un cop conquerit pels liberals, va ser saquejat i destruït.