El poble de Paüls
(Paüls - Baix Ebre)

Paüls

Paüls

Paüls

Situació Crtra. TV-3541, km 0
Paüls constitueix una de les portes d'entrada del parc natural dels Ports. El poble, capçat per les ruïnes del seu antic castell musulmà i la vella església parroquial, s'estén als seus peus baixant pel turó a través de carrers estrets i costeruts. A causa del fort pendent, moltes cases aboquen a dos carrers, a pisos diferents. Per la part de dalt s'accedia als pisos i per la part de baix a les antigues quadres.

Històricament, el poble va néixer a redós del seu castell i es va anar estenent de dalt a baix. Durant l'edat mitjana els senyors del castell, i, per tant, del poble, van ser els Despuig. En aquella època, el poble comptava amb 33 o 34 focs. En l'actualitat, tot i la modernització de la major part de les cases, conserva l'estructura urbana medieval de carrers sinuosos i pendents feixucs, si bé ara els carrers estan tots pavimentats.