Fàbrica de paper Pallarès (el Toscar)
(Alfara de Carles - Baix Ebre)

Alfara de Carles - Fàbrica de paper del Toscar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles - Paisatge al voltant de la fàbrica de paper

Alfara de Carles - Paisatge al voltant de la fàbrica de paper (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí del Toscar
El sector del Toscar va ser un important nucli industrial durant els segles XVII i XVIII, aprofitant l'abundància d'aigua i de llenya. Entre les fàbriques més rellevants hi va haver la fàbrica de paper Pallarès, que ha adoptat el nom de qui va ser el seu darrer propietari, a finals del segle XIX. En realitat es tracta de tres fàbriques edificades una sota l'altra, adaptades al pendent, que feien servir l'aigua de forma consecutiva per moure les seves rodes verticals. El seu origen és un molí paperer construït cap a 1630. L'aigua provenia de la font de l'Ullal, passava pel molí fariner del Molinar i d'allà era conduïda a les fàbriques de paper. Van estar en funcionament fins a 1904. Després es van convertir en fàbriques tèxtils i, cap a 1930, en generadores d'electricitat, actives fins a 1965. Actualment estan completament enrunades. En la clau de l'arc central d'una de les fàbriques hi ha inscrita la data de 1757.