Castell de Carles o del Toscar
(Alfara de Carles - Baix Ebre)

Alfara de Carles - Castell de Carles (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2022)

Alfara de Carles - Castell de Carles (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles - Panoràmica des del castell de Carles

Alfara de Carles - Panoràmica des del castell de Carles (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles - Recreació del castell andalusí de Carles. Cartell in situ. Autor del dibuix: Hugo Prades (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles - Recreació del castell de Carles al segle XIII. Cartell in situ. Autor del dibuix: Hugo Prades (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí del Toscar
El castell de Carles o del Toscar té el seu origen en un castell andalusí anterior a la conquesta cristiana. D'aquest primitiu castell queden alguns murs del recinte més meridional, fet amb opus spicatum. La resta del recinte sobirà i tot el jussà són obra posterior a la conquesta, cap al segle XIII, amb alguns afegits d'època moderna. La part millor conservada és el recinte situat a l'extrem sud. La resta és un conjunt de llenços dividits en dos recintes, sobirà i jussà, el primer disposat en una planta més o menys trapezoidal.

El castell apareix amb la denominació Castles l'any 1148, immediatament després de la conquesta de Tortosa, quan va ser cedit a Pere de Sentmenat per tal que procedís a la repoblació del terme. La família Sentmenat en va mantenir la senyoria fins al segle XV. Va ser Ramon de Sentmenat qui, l'any 1237, va atorgar una carta de poblament als habitants de Carles. La guerra civil de la segona meitat del segle XV, que va enfrontar les institucions catalanes amb el rei Joan II, va deixar el castell i el poble de Carles molt malmesos. L'any 1480, una epidèmia va deixar el terme gairebé despoblat i la parròquia de Carles va haver de ser traslladada a Alfara.