Porxos d'en Xifré
(Barcelona | Pla de Palau - Barcelonès)

Barcelona - Porxos d'en Xifré, Vestíbul

Barcelona - Porxos d'en Xifré, Vestíbul (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep Buixareu / Francesc Vila
Situació Pg. Isabel II, 8-16
Conjunt de cinc cases que formen un gran bloc porticat, obra del 1837 dels arquitectes Josep Buixareu i Francesc Vila (autors també del mercat de Santa Caterina). El promotor va ser l'indià Josep Xifré i Casas. És un dels més interessants exemples barcelonins d'arquitectura burgesa neoclàssica. A la façana principal hi destaquen les pilastres jòniques estriades d'ordre gegant i un capcer a manera de frontó, amb un rellotge envoltat de figures en relleu que representen el Temps. A les cantonades hi ha diversos relleus de terra cuita dissenyats per Damià Campeny i executats per Ramon Padró i Domènec Talarn entre 1837 i 1840, al·lusius al Comerç, la Indústria, la Marina, Mercuri, Neptú i Amèrica. També estan esculpits els espais que hi ha entre els arcs de mig punt dels característics porxos. Des de l'any 1838 hi ha el famós restaurant Les 7 Portes.

Se sap que la decoració escultòrica dels Porxos d'en Xifré va ser encarregada a Damià Campeny. Hi ha un cert consens en atribuir-li a ell el disseny i els relleus principals, mentre que l'execució dels medallons i frisos de terra cuita va anar a càrrec de dos dels seus deixebles: Ramon Pedró i Domènec Talarn, a més d'algun altre escultor, atès el modelatge desigual d'alguns relleus. A Ramon Pedró se li atribueixen els "putti" de més nivell i a Domènec Talarn els medallons dels sobrearcs.