El poble d'Alfara de Carles
(Alfara de Carles - Baix Ebre)

Alfara de Carles. Mirador (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles

Alfara de Carles (Foto: Albert Esteves. Font, 2022)

Alfara de Carles. Font. Castellet provinent de la capella de Santa Llúcia

Alfara de Carles. Font. Castellet provinent de la capella de Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alfara de Carles

Alfara de Carles

Alfara de Carles (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Situació Crtra. TV-3422, km 0
El nom d'Alfara és d'origen andalusí, pot derivar d'al-fakhar, que vol dir teuleria, o d'al-hara, que significar carrer o poble petit. El poble actual, per tant, deriva d'aquell primer enclavament anterior a la conquesta cristiana. L'abandonament del nucli primigeni de Carles, arran d'una epidèmia l'any 1480, va fer que els seus pobladors es refugiessin al petit nucli d'Alfara que, a partir de llavors, va passar a ser el principal centre de poblament del terme. L'abundància d'aigua va permetre la creació d'un gran nombre de molins fariners i paperers o dedicats a la producció d'oli.

El poble està situat a l'esquerra del barranc del Llop i és possible que es formés al voltant d'una antiga teuleria. Forma un conjunt aturonat, amb carrers estrets, al cim del qual hi ha les restes de l'antiga església parroquial i el vell fossar, urbanitzat modernament com a mirador. L'església actual és del segle XVIII.