Estany de Cobi
(Barcelona | La Vila Olímpica del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Estany de Cobi (Foto: Valentí Pons, 2022)

Barcelona - Estany de Cobi (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorJavier Mariscal
Situació Plaça de Cobi (Av. Litoral, 37)
Javier Mariscal (València, 1950) va ser el dissenyador de Cobi, la popular mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona, l'any 1992. Tot i que la mascota es va crear l'any 1988, l'Estany de Cobi es va urbanitzar el mateix any dels Jocs Olímpics. Té planta quadrada i un fons de trencadís. De l'aigua emergeix un Cobi, vestit amb faldilles i amb un trident a la mà, fet amb resina banyada en bronze.

La idea original de Mariscal era un Cobi mòbil que, si s'introduïa una moneda en una ranura, es movia per l'estany perseguit per un tauró fins que aconseguia refugiar-se en una cova. Problemes tècnics i de temps van fer avortar el projecte i es va optar per la solució actual. En un article de Joaquín Luna a la Vanguardia, l'any 2017, Mariscal declarava, en relació amb aquesta obra: No crec que el Cobi hagi de tenir una estàtua. Això que et dediquin una estàtua és una idea molt kitsch. I aquesta és lletja de collons. És la típica història: una idea molt complicada perquè pretenia que el Cobi nedés, ­bussegés i fos una mena d’atracció de fira de poble. Després es va embolicar tot: hi havia de
col·laborar un enginyer anglès, ja no teníem pressupost, la vam fer de polièster –que envelleix malament– i la vam inaugurar de pressa i corrent. El responsable soc jo
.