La Força
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - La Força. Tram de muralla (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - La Força. Postal antiga

Sant Celoni - La Força (Foto: Josep M. Abril, 1995)

Situació Les Valls
Tot i que no hi ha documentació que ho confirmi, el més probable és que el primer recinte emmurallat de Sant Celoni s'alcés al segle XI i s'anés ampliant i reforçant als segles següents. Aquest recinte medieval, conegut com la Força, s'estenia entre les actuals places del Bestiar i de Josep Alfaras, articulat a banda i banda del carrer Major i la plaça dels Estudis, on hi hagué l'església de Sant Celoni, documentada des del segle XI. Tenia dues portes, una a cada extrem del carrer Major, i set torres, de les quals només se n'han conservat dues. Estava envoltat per un fossat, testimoni del qual és el carrer de les Valls.

Les restes conservades es corresponen a una refecció dels segles XIII-XIV, quan la vila era en mans de l'orde dels Hospitalers, el domini del qual s'allargà fins al 1405. Se sap que els anys 1371 i 1374 es van demanar crèdits per refer les muralles. Cap a la fi del segle XVII, perduda ja en bona part la seva funció defensiva, es van vendre les valls per fer-hi horts. El creixement urbà i la nova centralitat al voltant de la plaça de la Vila fan convertir les muralles en innecessàries i les torres i portals van anar desapareixent, sobretot l'any 1926, quan es va urbanitzar la plaça del Bestiar, on hi havia un dels portals.

La torre del carrer de les Valls va ser adquirida per l'Ajuntament i rehabilitada l'any 2009. És una torre cilíndrica, amb la base atalussada, feta amb còdols i pedra irregular lligats amb morter de calç. A pocs metres hi ha la torre de Can Casquet, de la família Aymar, actualment coronada amb uns melets moderns. Hi ha restes de la muralla a l'interior d'algunes cases del carrer Major que utilitzen els seus llenços com a paret de tancament.