Restes de l'església de Sant Celdoni
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Església de Sant Celdoni

Sant Celoni - Església de Sant Celdoni (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Plaça del Bestiar
L'església que ha donat nom al municipi estava situada a l'interior del barri de la Força, el primitiu nucli emmurallat de la vila, depenent de l'església parroquial de Sant Martí de Pertegàs. És esmentada en un document de l'any 1088 quan els seus propietaris, Guillem Umbert de les Agudes i la seva esposa Guilleuma, en fan donació al monestir de Santa Maria de l'Estany. La seva privilegiada ubicació, al camí ral de Barcelona a Girona, va propiciar que, al seu voltant, s'anés configurant un petit nucli urbà que seria l'origen de la vila. Al segle XV l'església, de dimensions reduïdes, va començar a entrar en decadència. A la visita pastoral de 1413 ja amenaçava ruïna i, l'any 1591, ja estava completament derruïda.

En les obres de consolidació d'una casa, coneguda com l'Estrella pel nom de la botiga que acollia, es va descobrir el mur nord de l'església, fet amb carreus irregulars, carejats. Es pot veure des de la plaça del Bestiar.