Ermita de Sant Ponç
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Ermita de Sant Ponç

Sant Celoni - Ermita de Sant Ponç (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Ermita de Sant Ponç. Postal antiga

Situació Av. de Sant Ponç / Plaça Rafael Ferrer
Situada als afores del nucli urbà, formava part de l'antic hospital de leprosos que van fundar els hospitalers, senyors de la vila entre 1151 i 1405. Aleshores dedicada a sant Nicolau. És l'única de les tres esglésies romàniques que ha arribat als nostres dies. Va ser construïda entre els segles XII i XIII, però, de fet, no està documentada fins a l'any 1338. Alguns autors, atesa la presència de filades d'opus spicatum , apunten que es podria haver construït sobre un edifici anterior, de finals del segle X o inicis de l'XI. És un edifici d'una sola nau, molt allargada, capçada amb un absis semicircular i coberta amb una volta de canó molt apuntada. L'absis té una finestra de doble esqueixada i no presenta decoració. Els murs, fets amb carreus irregulars i còdols lligats amb morter. La porta original, modificada, és a la façana de migdia. Al frontis es va obrir una altra porta en època tardana. També és tardà el campanar d'espadanya.

La capella, dedicada a sant Ponç des de començament del segle XIX, es va restaurar l'any 1840 i, de nou, el 1998.