Rectoria Vella
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Rectoria Vella

Sant Celoni - Rectoria Vella (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Rectoria Vella (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1912)

Sant Celoni - Rectoria Vella (Foto: Josep Danés -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1930)

Situació Passeig de la Rectoria Vella
InterèsEspecial interès Interessant
Gran casal gòtic situat al costat de l'església de Sant Martí de Pertegàs, la parròquia inicial de Sant Celoni. Era l'habitatge del rector. Va ser construït pel rector Ferrer Despujol entre els anys 1413 i 1432 i modificat al segle següent per convertir-lo en un palauet renaixentista. Va ser restaurat -i alterat- l'any 1982, moment en el qual es va incorporar la finestra conopial a la façana principal.

És un edifici de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes, amb pati interior. En aquest hi destaca una finestra trigeminada d'arcs lobulats. Les golfes mostren una galeria d'arcs rebaixats construïda en la reforma del segle XVI.

L'any 1850, el rector i la comunitat de preveres es van traslladar a una nova rectoria construïda al costat del nou temple parroquial. La vella rectoria es va anar degradant fins que, l'any 1910, la va adquirir Josep Bové per convertir-la en residència d'estiueig que es llogava a famílies benestants barcelonines. L'any 1951 la van comprar els salesians per fer-ne una casa de colònies fins que, el 1975, va passar a mans de l'Ajuntament que en va emprendre la restauració. Actualment, és la seu de l'Àrea de Cultura i s'hi fan exposicions temporals. Al primer pis hi ha el Centre de Documentació de Sant Celoni i el parc natural del Montnegre i el Corredor.