Casa Dominga Juera de Vilar
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Gràcia,  78

Barcelona - Passeig de Gràcia, 78 (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorFrancesc Joan Batlle
Situació Pg. de Gràcia, 78
Edifici construït l'any 1868, promogut per Dominga Juera Patxot*. L'any 1896 n'era propietària la seva filla, Josefina Vilar i Juera, casada amb Camil Julià Vilasendra, enginyer i marquès pontifici de Julià. El 1903 Camil Julià sol·licita la legalització d'una cambra de servei construïda en el terrat de la casa. L'any 1960, Isabel Julià de Bacardí demana permís per instal·lar-hi un ascensor.

De l'edifici, sobrealçat amb posterioritat, és força interessant la composició i ornamentació del vestíbul, amb esgrafiats, motllures i mosaics en forma de flors i estrelles enllaçades amb geometries diverses. També són remarcables les reixes i baranes de les escales.

Dominga Juera Patxot va néixer a Sant Feliu de Guíxols l'any 1828. Va ser traslladada de molt jove a l'Havana, on va conèixer al seu futur marit, Josep Vilar Puig, nascut a Calonge el 1807 i mort a Cuba el 1857. Pocs anys després d'enviudar va tornar a Catalunya i s'instal·là a Barcelona, on va invertir en immobles bona part de la fortuna heretada. Va morir l'any 1900.