La Tèrmica
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - La Tèrmica

Sant Celoni - La Tèrmica (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep Domènech Mansana
Situació Ramis, 6 / Campins, 2-4
L'electricitat va arribar a Sant Celoni l'any 1909 sota l'impuls de Josep Alfaras Prat, anys abans que arribés a municipis molt més grans com Granollers o Cardedeu. L'electricitat es produïa al Molí de les Planes, transformat en central hidràulica, però aviat l'increment de la demanda va fer que resultés insuficient. L'any 1920 va adquirir el negoci l'empresa Energia Elèctrica de Catalunya la qual, entre 1925 i 1930, va construir una central tèrmica que obtenia l'electricitat mitjançant aigua escalfada a partir de carbó. L'edifici, d'estètica noucentista, compta amb una airosa torre en planta de creu, feta amb carreus, que suporta un dipòsit cilíndric. En l'actualitat l'antiga nau acull l'Arxiu municipal de la Vila.