Església de Sant Esteve d'Olzinelles
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Cementiri d'Olzinelles (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Creu de Sant Esteve d'Olzinelles

Sant Celoni - Creu de Sant Esteve d'Olzinelles (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles (Foto: Germà Garcia -Calaix.gencat.cat-, 2002)

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles. Altar Major

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles. Altar Major (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles. Altar lateral

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles. Altar lateral (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-48)

Sant Celoni - Sant Esteve d'Olzinelles (Foto: Fons Cuyàs -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Situació Crtra. d'Olzinelles
El grup de masies esparses que constitueix la parròquia d'Olzinelles s'estén per la vall que forma la riera homònima. El lloc està documentat des de finals del segle X, sota el nom de Elzinelles. La seva església és esmentada en un document de 1083 dins les terres dels Cabrera. Sempre va ser una parròquia molt humil. L'any 1413 tenia només 8 focs i sovint no tenia rector. L'any 1440 la parròquia va ser unida a la de Vilardell i se sap que, l'edifici, era en estat ruïnós l'any 1446. A començament del segle XVI va ser refeta i a començament del XVII es va alçar una creu de ferro. L'edifici actual és, bàsicament, fruit de la reforma del segle XVI, si bé la façana -amb el portal rectangular i l'espadanya de dos ulls- respon a una nova reforma que es va dur a terme l'any 1786, data que veiem inscrita sota l'òcul, que va consistir en l'allargament de la nau per la part del frontis. Fins a l'any 1936 va tenir cinc altars i retaules, que foren cremats aquell any. El retaule major era renaixentista (el podem veure en la foto antiga que adjuntem).

De l'església romànica primigènia queden restes dels fonaments de l'absis, visibles des de la rectoria. L'edifici actual està cobert amb volta de canó apuntada. A banda i banda del presbiteri hi ha sengles capelles gòtiques que formen un fals creuer, obra probablement de 1574.

Fora de l'església hi ha una creu situada sobre un fals capitell romànic procedent de l'antic altar major de Collsabadell.