El Ribot (La Batllòria)
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - El Ribot (La Batllòria)

Sant Celoni - El Ribot (La Batllòria) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació La Batllòria. Major
Necessita intervenció urgent
Aquest gran casal, tancat dins d'un barri, va ser l'origen del nucli de la Batllòria. Originàriament, era un hostal, situat als peus del camí ral, fet construir pel senyor del Montnegre per aconseguir ingressos. Se sap que ja estava en funcionament l'any 1489. Posteriorment, al segle XVI, es va obrir l'Hostal Nou, seguint el camí en direcció a Hostalric. En tot aquest sector hi havia nombrosos hostals, ja que quedava a mig camí entre Barcelona i Girona, un recorregut que s'acostumava a fer en dos dies. Al segle XVIII era propietat del comte de Darnius.

L'edifici principal té planta quadrada i al seu costat hi havia els coberts pels carruatges i les quadres. Del mur que tanca el casal pels quatre costats en destaquen els grans carreus ben tallats de les cantoneres, fets amb marbre de Gualba. Pel que sembla, al segle XIX va ser cremat pels carlins. I, segons llegim al web de l'Ajuntament, en època contemporània, els propietaris van treure els finestrals gòtics de pedra per instal·lar-los en un xalet que tenien a Teià. L'any 2021 el casal es trobava abandonat i molt deteriorat.