Església de Sant Martí de Montnegre
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Eduard Royo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1890-1920)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Lluís Estasen -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-1936)

Sant Celoni - Sant Martí de Montnegre (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

Situació Parc del Montnegre
Constitueix el centre de la parròquia de Montnegre, formada per un conjunt de masies esparses situades a la part septentrional de la serra homònima. El terme és esmentat des de 996 i l'església -documentada com a parroquial des de 1022- era la del castell de Montnegre, que dominava una baronia que incloïa la Batllòria, Gualba i els Fuirosos. Els Gualba n'eren els seus senyors.

És un edifici d'una sola nau, amb dues capelles a banda i banda, a l'alçada del presbiteri, format un fals creuer. La nau està coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. La façana principal forma un cos massís amb el campanar, obert amb dos ulls i coronat amb merlets. En la visita que va fer el bisbe Gabino de Valladares, l'any 1776, es fa constar que l'església es trobava acabada de construir, de manera que es pot afirmar que el temple actual és del segle XVIII, segurament construït sobre estructures més antigues.